MENÜ

 

Mit is jelent a carbonneutralizáció?

„Szakértők becslései szerint ahhoz, hogy a klímaváltozás abbamaradjon, az egy főre eső teljes széndioxid kibocsátás nem haladhatja meg a 2,5 tonnát.” - írja Carolyn Fry A klímaváltozás – A XXI. század legnagyobb kihívása című könyvében. Ehhez képest Magyarországon az átlagos éves széndioxid kibocsátás 5-7 tonna között alakul, Amerikában pedig 18-20 tonna. Ezt kell lecsökkentenünk. A széndioxid kibocsátás csökkentésére vagy neutralizálására sok lehetőség kínálkozik.

A karbon lábnyom megadja, hogy a tevékenységeinkkel, mint az utazás, a lakóhely fenntartása, a fűtés, elektromos áramfogyasztás, az étkezési szokásaink mennyi széndioxid kibocsátásához járulunk hozzá. Vállalatokra, intézményekre is meg lehet határozni. Termékeknél a karbon lábnyom számítás az életciklus elemzés részét képezi, és azt mutatja meg, hogy az adott termék a teljes életciklus alatt mennyi üvegházhatású gáz kibocsátáshoz járult hozzá az előállítástól a használaton és hulladékká váláson keresztül és megsemmisülésig.

A karbon lábnyom kiszámítása és rendszeres, éves ellenőrzése abban nyújt segítséget, hogy nyomon tudjuk követni a kibocsátás csökkentése érdekében tett lépéseink eredményességét, és felülvizsgálhatjuk azokat. Ha nem vagyunk megelégedve a változás mértékével, további kibocsátás csökkentési lépéseket tehetünk, illetve vezethetünk be.

Vállalatoknál általában egy adott szintig viszonylag könnyen és gazdaságosan lehet csökkenteni az üvegházgáz kibocsátásokat energiahatékonysági megfontolásokkal és megfelelően kiválasztott megújuló energiaforrások használatával, azonban még így is megmaradhat valamennyi kibocsátás, többek között például a szállításból, közlekedésből vagy más forrásokból.

Itt van jelentősége a maradék kibocsátás neutralizálásának, amit egy már működő auditált megújuló energiát termelő zöld farm, vagy egy karbon semlegesítő cég segítségével tehetünk meg. Ők különböző megvalósult kibocsátás csökkentést végrehajtott projektek minősített, auditált kibocsátás csökkentési egységeinek ( ezek a karbon kreditek) kivonásával végezhetik ezt el annak érdekében, hogy a megújuló energia beruházások hamarabb megtérüljenek, és további zöld beruházásokat lehessen végrehajtani, segítve ezáltal a megújulók gyorsabb elterjedését. A minősítés megléte azért fontos, mert ez garantálja, hogy valódi kibocsátás csökkentés valósul meg.

A légkör szempontjából mindegy, hogy helyileg hol történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése: itthon, vagy egy fejlődő országbeli zöld farmon, ahol a fejlesztés akár még a helyi közösségek megsegítéséhez is hozzájárul (Social Carbon szabvány megléte).

Több vállalat is él a kibocsátás csökkentés mellett a semlegesítés lehetőségével. Például az Osztrák Posta kizárólag megújuló forrásból vásárol áramot, számos épületére napelemeket szerel, és önkéntes kvóták vásárlásával egyenlíti ki a szolgáltatásához kapcsolódó CO2-kibocsátást. A  Svájci Posta a teljes széndioxid kibocsátását neutralizálja, amely a postai levelek szállításából származik. A közelmúltban a McLaren Mercedes lett a világ első széndioxid semleges Forma 1-es csapata. A Costa Ricaban működő Nature Air lett az első 100%-ban karbon semleges légitársaság 2004-ben, amely újraerdősítési és erdővédelmi projekteken keresztül semlegesítette a kibocsátását, és így jelentős erdőírtásokat sikerült megakadályozni. 

Azonban itt felhívom a figyelmet arra, hogy ha neutralizálásban gondolkodunk, akkor olyan projekten keresztül végezzünk kibocsátás semlegesítést, amelyek rendelkeznek a nemzetközileg elismert carbon szabványok valamelyikével, mint a Gold Standard, VCS, Social Carbon vagy ISO-14064, ami garantálja, hogy valóban megvalósult kibocsátás csökkentés áll az adott projekt mögött. Hiszen csak ekkor van értelme és valós környezeti haszna a kibocsátás semlegesítésének.

A neutralizálás ára a megújuló farmon vagy a projektben további kibocsátás csökkentésre fordítható, amely lényegében a neutralizáláson keresztül kerül támogatásra.

Ön hogyan járul hozzá a személyes széndioxid kibocsátása csökkentéséhez?

Mi ehhez kínálunk egyedi megoldást az Ön és vállalkozása számára úgy, hogy a környezetvédelem támogatása, (mely közös érdek) Önnek üzletet jelentsen és vállalkozása a piaci előnyön felül, plusz bevételekhez jusson.

Ha ez a rövid tájékoztatás kellőképpen felkeltette figyelmét és nyitott egy személyes találkozóra, ahol testreszabott az igényeinek maradéktalanul megfelelő ajánlatot kap.

Pete Tamás és Vig Attila

ügyvezetők

 

Hírek

 • Angliában átadták az első karbonsemleges lakóparkot!
  2012-10-01 12:39:04
 • Zöld Trabant nevezett a rally versenyre!
  2012-09-28 16:39:45

  A Vác Rallye azon túl, hogy RTE futam, egyben a Historic OB futama is, ahol Kőváry Barna a Monte Carlo-t is megjárt Trabant 601-el nevezett. (A versenyautót karbonsemlegesítették.) Interjú :

  http://www.duen.hu/hirek/kovary_ujra_zold_trabantban

 • GREENSITE International Zrt.
  2012-09-27 19:20:44

  "Zöld út a jövőbe...."NYEREMÉNYJÁTÉK

  www.greensite.hu

 • 100 százalékban karbon semleges és humanitárius autóverseny
  2012-09-27 19:07:09

  100 százalékban karbon semleges és humanitárius autóverseny lesz a Duna Autó Autós Gyorsasági OB záró futama, amely 2012. október 5-6-7.én kerül megrendezésre a Hungaroring Versenypályán.

  Az esemény legnagyobb szenzációja az, hogy egyedülálló módon a versenyzők és a kilátogató nézők által generált károsanyag-kibocsátás zöld beruházásokkal kerül megváltásra a rendezvény 3 napja alatt. Az Autós Gyorsasági OB ideje alatt a résztvevők, vendégek a Magyar Vöröskereszt szervezésében véradáson vehetnek részt, amely humanitárius célokat szolgál.

Asztali nézet